Nieuws

Binnenkort nieuws over de hutindeling

Er zijn al weer veel aanmeldingen voor het Huttenbouwdorp Goudse Hout 2019. Dit weekend beginnen we met de hutindeling. Het is altijd een hele klus, want alle vriendjes en vriendinnetjes willen bij elkaar in de hut. Maar elk jaar lukt het weer om met alle wensen en voorkeuren rekening te houden. We hopen deze maand nog iedereen te kunnen berichten over de hutindeling.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus mocht je nog willen meedoen …. kijk dan op https://www.huttenbouwdorpgoudsehout.nl/huttenbouwdorp/aanmelden/

Alle kinderen uit Achterwillens en Middenwillens zijn weer welkom.

Het thema dit jaar? ‘Een ouderwetse kermis ….!’

 


 

Inschrijving huttenbouwdorp 2019 start 5 mei as.

De inschrijving start komend weekend !

En wat horen wij …. Waarzegster Trees is op bezoek geweest bij Sterke Willie. Ze heeft langdurig haar glazen bol bestudeerd en voorspeld dat een ouderwetse kermis zal neerstrijken in het Goudse. Welke attracties precies zullen komen is nog niet duidelijk. Komt er een heus spookhuis, een schiettent of een grote schommel? Misschien maakt ‘de vrouw met de baard’ haar opwachting, een heuse degenslikker of wellicht een vuurspuwer? De timmerlieden van het huttenbouwdorp hebben daar vast goede ideeën voor! Dus leg de hamer en je werkhandschoenen maar vast klaar, want het volgende huttenbouwdorp Goudse Hout is van 23 tot en met 25 juli op het terrein van De Goudse Manege.

Een ouderwetse kermis …. !?!?

Komende zondag 5 mei in de voormiddag kunnen de timmerlieden zich inschrijven ….

 


 

Geslaagd huttenbouwdorp

Beste ouder/verzorgers/vrijwilligers,

We kunnen terugkijken op weer een geslaagd huttenbouwdorp. Het waren leuke, enthousiaste dagen met veel activiteiten en getimmer en gelukkig weer alle faciliteiten van de Goudse Manege. Hieronder enkele sfeerfoto’s, achtereenvolgens hout halen van het Noorderhout, drukbezochte informatiebijeenkomst, aankomst Opperhoofd Willifred en sqaw Pocaresie, hoe gaan we de hut/tipi bouwen, aan de slag!, het dagprogramma, uitleg aan de kids (veel drinken!), de hutten vorderen snel, dank weer aan het Rode Kruis, dank aan T&D Bouwmarkt

en de slotbijeenkomst met prijsuitreiking.  Volgend jaar dus weer een feestelijk zomerevenement! Hierbij het uitgebreide verslag:

De derde editie van het Huttenbouwdorp Goudse Hout met als thema ‘Leven als een indiaan’ zit er inmiddels op. Het waren prachtige dagen op het terrein van De Goudse Manege! 64 Goudse basisschoolleerlingen hebben drie dagen getimmerd aan hun tipi, hogan, aarden lodge, plankhouse of wigwam en ondertussen veel geleerd over het leven van de indianen vroeger.

Het roken van de vredespijp

De organisatie was dit jaar in handen van Opperhoofd Willifred, Pocaresie, Grote Beer Martin en Wijze jager Tom. In de uitvoering werden zij geassisteerd door maar liefst 45(!) ouders en grootouders die zich hadden aangemeld om het bouwen van de hutten en de spellen te begeleiden en te helpen bij de catering. Zeven trainees maakten dit jaar hun opwachting. Charlotte, Dagmar, Aron, Matthijs, Tijmen, Hub en Per vormden het smeermiddel van het huttenbouwdorp en zorgden ervoor dat alles soepel verliep. En opnieuw kon gebouwd worden op de ondersteuning van het Rode Kruis. Hartelijk dank voor jullie inzet en bijdragen.

Ook voor sponsoren is het Huttenbouwdorp inmiddels een begrip. De vrijwilligers van Huttenbouwdorp Noorderhout verzamelden de pallets, Buurman Bakker leverde het fruit, T&D Maatwerk zorgde voor extra plaatmateriaal, Albert Heijn Goverwelle de onderdelen voor de vredespijp, Spelverhuur Centrale Polsbroek rekende een zacht prijsje voor de spellen en Paul maakte niet alleen foto’s, maar ook filmopnamen met een drone. We zijn nieuwsgierig naar de beelden! En heel belangrijk, De Goudse Manege stelde voor de tweede keer haar accommodatie beschikbaar. Met het warme weer dat ons ten deel viel, was het erg prettig om de schaduw van ‘de binnenplaats’, de binnen rijbaan en de overdekte buitenbaan op te kunnen zoeken.

Jacht op cowboy tijdens Western Riding

Het verrassingsprogramma werd dit jaar verzorgd door Diane en Lisanne (een spoedcursus paard en gedrag voor alle indianen), Denise (pijl & boogschieten), Mandy (demonstratie Western Riding) en Noortje (bootcamp voor indianen). Dank aan alle organisaties en bedrijven die deze kanjers op ons pad hebben gebracht!

En wat hebben die indianen dan zoal gedaan? Die hebben zich van hun beste kant laten zien!

Kritische blik van het Opperhoofd op de hut van de Sioux

Ze waren verdeeld over acht stammen: Apache, Blackfoot, Cheyenne, Kiowa, Lakota, Navajo, Pawnee en Sioux. Elke stam heeft geprobeerd om in de hut de oorspronkelijke bouwstijl van de stam te laten herleven. In die opzet zijn ze zeer wel geslaagd. Daarnaast zijn de hutten opgeleukt met een zelf gemaakte dromenvangers en windorgels.

Behalve hutten bouwen hebben de indianen allerlei spellen gedaan om hun vaardigheden als indiaan te ontwikkelen. Zo hebben ze gewerkt aan hun werpvaardigheden tijdens totemfrisbee, hun schietvaardigheden verbeterd met het spel Arendsoog, hun skills met de lasso geoefend tijdens het ringwerpen, hun hersens aan het werk gezet bij de crazy indianen puzzel en de traditionele indianen sporten lacrosse (voor de mannen/jongens) en shinny (vrouwen/meisjes) gespeeld.

Daarnaast zijn de 8+ indianen op woensdagavond op jacht gegaan tijdens het avondspel. Ze hebben een bezoek gebracht aan De Heemtuin, maïskolven gegooid en met hun opgedane kennis voorkomen dat ze over/in een sloot moesten springen. Na afloop van de jacht mocht de geschoten bizon, op last van het Opperhoofd van Gouda, helaas niet aan het spit. Het onderdeel kampvuur werd vervangen door een heuse indianen drumsessie met overwinningsdans. Het bizonvlees smaakte overigens heerlijk!

Indianen druk in de weer met pijl & boog

Tijdens het Huttenbouwdorp is gebleken dat acht verschillende stammen prima konden samenleven op één terrein. Het roken van de vredespijp vormde dan ook onderdeel van de afsluitingsceremonie, evenals het nuttigen van een ‘broodje pijl & boog’. Tevens is gebleken dat niet alleen de indianen geoefende dansers zijn, ook hun ouders kunnen er wat van! En omdat de indianen zo goed hun best hebben gedaan tijdens het Huttenbouwdorp, kregen ze allemaal een prijs: een stamfoto bij de hut en een heerlijke indianenkoek.

Opperhoofd Willifred, Pocaresie, Grote Beer Martin en Wijze Jager Tom kijken terug op drie fantastische dagen met de indianen. Volgend jaar weer zo’n prachtige evenement van 23 tot en met 25 juli 2019, eerste week van de zomervakantie!

 

Informatiebijeenkomst maandagavond 16 juli

Alle ouders zijn van harte welkom op de informatie bijeenkomst over Huttenbouwdorp Goudse Hout 2018, op maandagavond 16 juli, om 20.00 uur, bij de Goudse Manege. Met informatie over onder andere het programma en organisatorische / praktische zaken. De koffie staat klaar!

 


 

Voorbereidingen klaar !

Beste ouders en kinderen,

De voorbereidingen zijn zo goed als klaar: er is weer een leuk programma samengesteld en we weten zeker dat er dit jaar mooie indianen hutten gebouwd gaan worden! Het Opperhoofd Willi heeft al gezegd dat hij bijna niet kan wachten. Ook is er al veel hout verzameld. Morgen wordt de hutindeling en de vrijwilligersindeling verstuurd. Gelukkig helpen alle ouders weer mee, dank daarvoor. Komende week volgen er nog meer informatiemails, zoals over het programma en praktische zaken wat mee te nemen. En houdt u maandagavond 16 juli alvast vrij, dan is er de informatiebijeenkomst voor ouders.

Graag tot binnenkort, dan gaan we ‘Leven als een Indiaan’ !

 

 

Lentefair 22 april op Goudse Manage: vier het voorjaar !

Lentefair Goudse Hout: vier het voorjaar!

 

 

Het natuur- en recreatiegebied de Goudse Hout is het meest veelzijdige sieraad van Gouda Noord.

Op 22 april van 11.00 – 16.00 uur kunt u kennismaken met de vele facetten van dit prachtige gebied. Een informatie- en verkoopmarkt op de Goudse Manege is het centrale vertrekpunt. Een overzicht en programma zijn daar beschikbaar. Daar en op vele andere plaatsen in de Goudse Hout kunt u meedoen aan allerlei activiteiten en kennis maken met uiteenlopende aanbiedingen voor jong en oud.

Een greep uit de activiteiten:

De Goudse Koetserij verzorgt per koets het transport tussen vier haltes in de Goudse Hout;
Een voorjaarsexcursie wordt verzorgd door de Heemtuin;
Proefzeilen op de plas kun je bij scouting Kastanujo;
Kikkers en padden vinden voor grootouders en kleinkinderen met het IVN
Een puzzeltocht voor basisschoolleerlingen bij het bewoners Netwerk Achterwillens;
Een stekjesmarkt bij de volkstuinvereniging Nieuw Leven;
Een clinic skaten van de Goudse Schaatsclub;
Een pony of een paard beleven, een e-bike testen op de Goudse Manege;
Scoutingactiviteiten bij meerdere scoutingclubs;
Behendigheidsdemonstraties op het trainingsveld voor honden;
In de binnen rijbaan van de manege is de promo-wagen aanwezig van Staatsbosbeheer, is er verkoop van beelden, recycle-sieraden en magneet sieraden, curiosa en schilderijen, moestuin producten;
Doorlopend zijn er activiteiten in het leslokaal van de manege als een clinic joga door Sasafit en een workshop de magie van aromatherapie; er zijn kramen waar kleding bedrukt kan worden, waar je kunt kennis maken met de aanpak van stress-release en balans-metingen;
Om 15.00 uur brengt het Voxpopkoor een ode aan de lente;
Om 15.30 uur is de uitslag van de fotowedstrijd;
Etc.

Voor meer informatie, zie  www.goudsehout.nl/lentefair.

De organisatie is in handen van de Goudse Manege, de Goudse Herdershonden vereniging en het bewoners Netwerk Achterwillens. Communicatie met de organisatoren verloopt via lentefairgoudsehout@gmail.com.

Graag tot ziens iedereen !

Inschrijving start as. maandag 2 april

Beste kinderen, beste ouders en vrijwilligers,

Ook dit jaar weer een Huttenbouwdorp Goudse Hout!

Voor wie

Na het succes van vorig jaar komt er dit jaar weer een fantastisch Huttenbouwdorp Goudse Hout. Alle kinderen uit Achterwillens en Middenwillens uit groep 3 tot en met 8 zijn welkom voor dit leuke evenement aan het begin van de zomervakantie.

Waar en wanneer: eerste week zomervakantie (17-19 juli) bij de Goudse Manage

Huttenbouwdorp Goudse Hout is ook dit jaar weer in de eerste week van de zomervakantie, van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 juli 2018. We zijn opnieuw te gast bij de Goudse Manege! Vorig jaar was het de eerste keer op het terrein van de Goudse Manege en dat is kinderen, ouders en vrijwilligers zeer goed bevallen.

De hutten staan dichter bij elkaar en alle voorzieningen zijn vlakbij, zoals toiletten, binnenruimte en de keuken van de Goudse Manege. Uiteraard zijn wij de Goudse Manege zeer erkentelijk voor de geboden gastvrijheid!

Met extra activiteiten en nieuwe natuurspeeltuin

Naast het bouwen van mooie hutten zijn er dit jaar weer extra sport- en spelactiviteiten voor de kinderen, zowel op de manege als in het Goudse Hout. En ook dit jaar mogen we weer paardrijden bij de Goudse Manege. Het Avondspel op de woensdagavond voor de oudere kinderen blijft… wat dat is blijft nog even een verrassing …..! En hopelijk is de nieuwe Natuurspeeltuin in de Goudse Hout open: dan zullen we daar zeker gaan kijken en spelen.

Sfeer en opzet

Wat blijft is het kleinschalige, gezellige karakter. Het aantal kinderen dat kan meedoen is beperkt. De planning is om net als vorig jaar acht hutten te gaan bouwen.

Het thema dit jaar is ‘Leven als een indiaan’!

Het wordt niet zomaar een huttenbouwdorp … het wordt een indianen-huttenbouwdorp met hopelijk ook tipi’s (wigwams), wichitaa’s (grashutten) of chickee’s (paalhutten). Alles onder leiding van opperhoofd Willifred. Het opperhoofd zal alle huttenbouwers graag vertellen hoe je de beste indianen-hutten kan maken … en hij weet alles van de dromenvangers, het windorgels en het maken van een goede amulet.

Inschrijven en betalen

De inschrijving start maandag 2 april as. U kunt uw kind(eren) aanmelden via het formulier op deze website Naar aanmeldformulier. Meedoen kost € 25 per kind. Daarnaast vragen we per kind een dagdeel hulp van een ouder/verzorger/opa/oma/wijkbewoner, geen talent willen we onbenut laten!

U kunt altijd contact opnemen met de organisatie indien u een betalingsregeling wilt. Na inschrijving ontvangt u een factuur op het ingevulde mailadres. Na betaling is de deelname definitief.

Meer weten?

Vragen? Ideeën of suggesties? U kunt altijd een mail sturen naar contact@huttenbouwdorpgoudsehout.nl of bellen met 06 38022292 (Resie) of 06 239 56 999 (Martin).

Graag tot ziens in de zomervakantie!

 

NB Locatie Huttenbouwdorp Goudse Hout

De Goudse Manege, Goudse Houtsingel 101

NB Parkeren tijdens het Huttenbouwdorp

Op het parkeerterrein naast de wielerbaan (Kale Jonkerpad) en via het wandelpad en de tijdelijke brug naar het Huttenbouwdorp

 


 

Huttenbouwdorp ook in 2018 !

Ook dit jaar is er weer een huttenbouwdorp voor jong en oud! Het is in de eerste week van de zomervakantie, waarschijnlijk van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 juli 2018. We zijn deze zomer weer te gast óp het terrein van de Goudse Manege zelf, dus vlakbij alle voorzieningen en activiteiten! Houdt deze website en facebook pagina in de gaten of abonneert u zich op de nieuwsmail. Deelnemers van vorige jaren krijgen van te voren bericht wanneer de inschrijving opent.